کتاب درآمدی تصویری بر نظریه بازی یه نکته مهمی که داره، اینه که با تصویرسازیهای بهجا و مناسب، کمک کرده تا درباره مفاهیم اساسی و بنیادین نظریه بازی دچار اختلال فکری نشیم.
تصاویرش همه شامل حبابهایی هستند که دیالوگ بین طرفین یا فکر کردنشون را در بازیخوانی رقیب نشون میده.
زمان مطالعه: ۴ minutes
در این نوشته میخونید:


عکسهای جلد را از اینجا برداشتم: gbook.ir
برخی از مهمترین سرفصلهایی که در کتاب درآمدی تصویری بر نظریه بازی پوشش داده شده:
- بازی حدس زدن تالر
- معمای زندانی
- تعادل نش با استراتژی مختلط
- بازی شاهین – قمری
- بازی پویای نبرد جنسیتها
- اطلاعات نامتقارن و بیکاری
- ضمانتنامه و تبلیغات گران برای تضمین کیفیت محصول
بازی حدس زدن تالر
این مثال را میشه یکی از نمونههای کلاسیک در تبیین نظریه بازی برشمرد.
داستان از این قراره که در سال ۱۹۹۷، ریچارد تالر اقتصاددان آمریکایی، در یک تحقیق در حوزه اقتصاد رفتاری، در روزنامه فایننشال تایمز، از خوانندگان خواست که یک عدد بین ۱ تا ۱۰۰ انتخاب کنند و بفرستند.
برنده بازی کسی بود که عددی برابر با دو سوم میانگین کل اعداد فرستاده شده را فرستاده باشد!
یعنی:
فرض کنیم میانگین کل اعداد شده ۳۰، پس برنده کسی خواهد بود که عدد ۲۰ را فرستاده باشه… بنابراین هر کسی باید حدس بزنه که بقیه احتمالا چه عددی را خواهند فرستاد و میانگینش چند خواهد شد، تا بتونه خودش دو سوم اون عددی که پیشبینی کرده را بفرسته!
تحلیلهای مربوط به تعادل نش این بازی و بازه اعدادی که شانس برنده شدن ندارند و تغییرات رفتار شرکتکنندگان در صورت تکرار بازی، مطالبی هستند که در این کتاب به خوبی بهشون پرداخته شده.
معمای زندانی
معمای زندانی شرایطی را به تصویر میکشه که پلیس، دو مظنون را میگیره و آزادی هر کدومشون را منوط به لو دادن دیگری میکنه.
برای اینکه هر دو تشویق بشن که همدیگه را لو بدهند، جریمه اعتراف نکردن را سنگین میکنند تا سکوت کردن براشون پرهزینه بشه. علاوه بر این، ممکنه یه انگیزه دیگه هم مثلا ایجاد کنند: اینکه درصورت همکاری با پلیس، آزاد بشن و جرمشون بخشیده بشه…
خیلیها نظریه بازی را با همین معمای زندانی میشناسند، و با معمای زندانی هم تا همینجایی که تعریف کردم آشنایی دارند. این کتاب درباره دنبالهدار بودن بازی و تاثیرش بر همکاری کردن و نکردن هم تحلیلهای خوبی داره.
یعنی توضیح داده که اگر دو مظنون احتمال بدهند که باز سر و کارشون به هم خواهد افتاد، احتمال همکاریشون چطور ممکنه تغییر کنه.
تعادل نش با استراتژی مختلط
باز در مورد استراتژی مختلط هم همیشه در کتابهای نظریه بازی مثالهای متنوعی هست و معمولا در توضیح بازیهایی به کار میره که از انتخابهای طرف مقابل یا سایر بازیگران بازی، نمیتونیم اطلاعات کامل داشته باشیم.
اما در این کتاب مثال جالبی از بازی احتکار ارز وجود داره که توضیح میده چطور با خبرسازی یا هجوم به بازار از طریق خرید و فروشهای ناگهانی خلاف روند بازار، رفتار کل بازار را تغییر میدن.
بازی شاهین – قمری
در بازی شاهین و قمری، تصویری بودن کتاب درآمدی تصویری بر نظریه بازی کمک میکنه که بازی قمری با قمری را بهتر از قبل درک کنیم. برای مثال تصویری از دیالوگ دو گرگ وجود داره که هر دو رفتار قمریگونه دارند…
بازی پویای نبرد جنسیتها
بازی نبرد جنسیتها شرایطی را نشان میده که یک زوج، با وجود اینکه سلیقه متفاوتی دارند و تفریحهای مختلفی را ترجیح میدن، اما براشون با هم بودن، اولویت داره.
در این کتاب یه حالتی هم مطرح شده که یکی از طرفین، قبل از دیگری انتخاب میکنه که چهکار کنه. یعنی مثلا دختره زودتر تصمیم میگیره که کجا قرار بذارند، و پسر برای اینکه پیش هم باشند، به نفعشه که بر پایه تصمیم دختر اقدام کنه.
بررسی حالتهای ممکن، یک درخت تصمیم داره که به صورت تصویری میشه در این کتاب آموخت.
اطلاعات نامتقارن و بیکاری
اگر یه دلیل برای معرفی این کتاب بخوام ذکر کنم، میتونه تحلیلی باشه که از بازار نیروی کار نوشته:
اینکه چی میشه که نیروهای متخصص درآمدهای بالاتر میگیرند و چطور همین به بیکاری دامن میزنه و بعد، چی میشه که قیمت نیروی کار پایین میاد و…
ضمانتنامه و تبلیغات گران
تحلیلهایی هم از اینکه چرا برندهای موفق مجبورند تبلیغ کنند نوشته که میتونه جذاب باشه.
یه مطلبی هم من قبلا در همین رابطه نوشته بودم از اینکه: چرا رایتل مجبوره پابهپای همراه اول و ایرانسل تبلیغ کنه.
نوشتههای مرتبط: